Det är historiskt höga priser på virke just nu – och jag har själv aldrig upplevt en sådan här uppgång i prisnivåerna under mina år i branschen.
Jag heter John och har jobbat inom skogsnäringen i snart två decennier. Från uppväxten på landet utanför Igelfors i norra Östergötland – där min pappa arbetade som manuell skogshuggare – har skogen alltid varit en naturlig del av livet. Idag är jag råvaruchef på MSG och har helhetsansvar för virkesaffären, från första kontakt till avslutad affär. Jag har också förmånen att få vara med och bygga en hållbar organisation tillsammans med vårt team.
I den här återkommande serien delar jag mina reflektioner kring marknadsläget för dig som är skogsägare – med förhoppningen att det ska hjälpa dig fatta bättre beslut kring skötsel, avverkning och försäljning.
Ett unikt marknadsläge
Under de senaste 1,5 till 2 åren har vi sett en väldigt snabb prisuppgång. Visst har det funnits toppar förr – 2010 till exempel – men skillnaden nu är både hastigheten och nivån. Det är bra betalt för virket, och det gäller i hela landet. Men det är inte självklart att det kommer fortsätta så här.
Det finns en obalans i systemet just nu. Råvaran – alltså det du som skogsägare säljer – har gått upp mycket i pris. Däremot har inte priset på färdigvaran, som sågat virke och byggmaterial, hängt med i samma takt. Det skapar ett tryck på industrin. Frågan vi måste ställa oss är: orkar sågverken fortsätta betala så här högt när marginalerna minskar?
Begränsad efterfrågan i Sverige – beroende av export
Inrikes är efterfrågan svag. Sverige bygger betydligt mindre idag än för några år sedan. Räntehöjningarna har haft stor påverkan på byggbranschen och hushållens köpkraft. Det syns tydligt i orderingången hos producenterna.
Samtidigt är vi ett exportberoende land – en stor andel av det svenska virket går ut i världen. Och där spelar det globala läget roll. Osäkerheter i ekonomin, valutaförändringar och förändrad efterfrågan i andra länder påverkar våra möjligheter att sälja vidare.
Råvarubrist – särskilt på gran
I regioner som Östergötland, Västmanland, Södermanland och även delar av Stockholm ser vi tydliga tecken på råvarubrist, framför allt på gran. Granbarkborren har gjort stora avtryck, och mycket har redan avverkats. Det innebär att konkurrensen om det som finns kvar är hög. Många aktörer är beredda att betala bra för att säkra sina volymer.
Vad innebär det här för dig som skogsägare?
Jag skulle säga att det är ett ovanligt gynnsamt läge just nu – särskilt för dig som har bestånd som är mogna för gallring eller slutavverkning. Det finns ett bra netto att hämta. Samtidigt skapar det möjlighet att göra skogsvårdsåtgärder som röjning och föryngringsinsatser, vilket du tjänar på i längden.
Om du planerar dina åtgärder nu, i dialog med en kunnig inköpare, kan du både ta vara på de höga priserna och investera i framtida värde. Det handlar om att tänka långsiktigt – och samtidigt vara lyhörd för vad marknaden signalerar här och nu.
Jag kommer fortsätta följa utvecklingen och återkommer med nästa lägesrapport om en månad. Har du frågor eller vill diskutera din skogssituation, är du alltid välkommen att höra av dig.
/John